BLAGDAN SVETOG IVANA KRSTITELJA GLAVOSJEKA

Planirate li svoj godišnji odmor u Poličniku, nemojte propustiti procesiju koja se svake godine održava na blagdan svetog Ivana Krstitelja Glavosjeka, a koji se slavi 29. kolovoza.


Početkom dana, mještani odjeveni u tradicionalnu nošnju pjevaju i mole dok nose kip svetog Ivana Krstitelja od stare do nove crkve. Procesija je prizor koji se ne propušta dok zvuk pjesme ispunjava zrak.


Nakon završetka procesije, mještani se okupljaju kako bi uživali u gozbi tradicionalne hrane pripremljene s ljubavlju i pažnjom. Od sočnog mesa s roštilja do svježe pečenog kruha, hrana je dokaz bogate kulinarske baštine Poličnika.


Ali sam događaj više je od ukusne lokalne hrane.


Blagdan Ivana Krstitelja Glavosjeka okuplja zajednicu i time predstavlja zajedništvo. Kako noć odmiče, mještani se okupljaju kako bi plesali, pjevali i dobro se zabavljali. Vrijeme je da zaboravite svoje brige i uronite u radost trenutka.


Stoga, bilo da ste domaći ili posjetitelj, dođite i doživite čari blagdana Ivana Krstitelja Glavosjeka u Poličniku. To je proslava tradicije, kulture i zajednice koja će vam ostaviti uspomene za cijeli život.

Photo by Lucija Adžić: