Okusi Novigradske dagnje

Dobrodošli na Feštu "Okusi Novigradske dagnje" — festival dagnja koji slavi tradiciju, kulturu i gastronomiju Dalmacije.


Novigradsko more poznato je po ukusnim i slasnim školjkama u kojima već stoljećima uživaju mještani i posjetitelji. Dagnje su bile toliko omiljene da su se služile na carskom dvoru Habsburgovaca u Beču za vrijeme Habsburške Monarhije – u čijem je sastavu bio i Novigrad.


Ono po čemu su novigradske dagnje posebne je njihov način uzgoja. Proces se svodi na ručni rad, bez korištenja automatiziranih strojeva, što ga čini tradicionalnim i autentičnim proizvodom jedinstvenim za Novigradsko more.


U čast ove dragocjene delicije dostojne kraljeva, svake godine u zadnjem tjednu lipnja na novigradskoj rivi održava se Fešta od daganja.


Posjetitelji mogu uživati ​​u tradicionalnim jelima pripremljenim od najsvježijih namirnica, a novigradska dagnja je kraljica večeri.


Od 2019., Novigradska dagnja s ponosom nosi oznaku izvornosti koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.


Festival od daganja također slavi prirodni okoliš, kulturno-povijesnu baštinu i jedinstvenu novigradsku arhitekturu koja je stoljećima nepromijenjena.


Uronite u autentičnost ovog šarmantnog primorskog gradića i doživite njegovu bogatu gastronomsku tradiciju.


Otkrijte autentični okus Dalmacije.


Jer Festival od daganja je praznik za osjetila koji će vas ostaviti punih trbuha i dragih uspomena.