Planinarenje

Ništa se ne može usporediti sa svježinom planinskog zraka.


Čak i tijekom najtoplijih ljetnih dana možete očekivati ​​da će hladan planinski zrak donijeti osvježavajuću perspektivu.


Velebit je najduža, ali ne i najviša planina u Hrvatskoj. Prostire se na 145 kilometara, a vrhunac doseže na Vaganjskom vrhu koji doseže 1757 metara nadmorske visine. Time je četvrta po visini nakon Dinare (1831 m), Kamešnice (1809 m) i Biokova (1762 m).


NP Paklenica, kratkom vožnjom automobilom udaljen od područja Novigradskog mora, na dohvat je ruke.


Za one kojima nedostaje planinarskog iskustva, idealno polazište je kanjon Velike Paklenice. Nakon početnih 1,5 sata hoda, predahnite kod prve planinarske kuće. Tu možete koristiti kupaonicu i kupiti osvježavajuća pića. Zatim ćete nakon samo 1,5 sat hoda stići do planinarskog doma Paklenica gdje možete i prespavati.


Planinarski dom otvoren je za sve posjetitelje, svaki dan od lipnja do rujna. Izvan tog perioda dostupan je samo vikendom.


Ovo je sasvim suprotno od kanjona Male Paklenice, kao i ostalih okolnih staza jer one zahtijevaju više iskustva ili čak stručnog vodiča.


Za više informacija uvijek se možete obratiti NP Paklenica u Starigradu ili čak Planinarskom društvu Paklenica u Zadru.


Oprez: nikada se nemojte uputiti na planinu sami.


Priroda se ne može i neće pobijediti. Iako nam dopušta da uživamo u njegovoj ljepoti i znamenitostima, ono također zahtijeva poštovanje u svakom trenutku.


U svakom slučaju, pješačenje ovim veličanstvenim stazama je zaista isplativo za vaš duh i tijelo.